DFG Könyvtára

Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 7:15 - 14:30 Elérhetőség: dfgbibl@citromail.hu Szeged, József A. sgt. 118-120. Telefon: 62/620-180 24. mellék Facebook-on jelölj be!

Nők a mai irodalomban - új kötetek a könyvtárban

2011.01.25. 07:46 | bgabi | Szólj hozzá!

Herta Müller: A róka volt a vadász

A 2009-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Herta Müller fiatalon szembesült a Ceausescu-rezsim elnyomásával. Mivel nem volt hajlandó a Securitate ügynökeként dolgozni, állásából elbocsátották, a titkosszolgálat folyamatosan zaklatta. Már első műveiben keményen bírálta a diktatúrát, Romániában nem is publikálhatott, könyvei cenzúrázatlan formában csak Németországban jelenhettek meg, miután 1987-ben Berlinbe emigrált, ahol azóta is él. A róka volt a vadász című regény a Ceausescu-diktatúra utolsó hónapjainak krónikája, és Temesváron játszódik. Mégis attól megrendítő igazán, hogy a történetet végigolvasva tudatosul bennünk: ami a rendszerváltás előtt a szovjet blokk országaiban megtörténhetett, az a világ bármely szegletében újra visszatérhet. A mag a gonosz termékeny talajából egy szép napon ismét szárba szökkenhet, mert az emberek nem változnak, mert megvan a fogadókészség, mert az emberek a fenyegetettség árnyékában, ha kell, mindig és mindenhol megvásárolhatók, mert készen állnak, hogy elárulják egymást és önmagukat. (fülszöveg)

Tóth Krisztina: Vonalkód

Az idáig költőként ismert és elismert Tóth Krisztina első prózai kötetében vonalak kötik össze a tizenöt történetet: Határvonal, Irányvonal, Záróvonal stb., illetve olyan alcímek, mint: A vonal foglalt. Az egyikben egy fiatal nő elmélkedik a nála hatvan évvel idősebb férfi holtteste előtt, akivel baráti szálak kötötték össze. Feszengés, szégyenérzet és csapongó gondolatok (Lakatlan ember). Aztán egy másik, ugyancsak feszélyező emlékkép az iskoláskorból: Rudas Roland elesik, de a felnőttek nem törődnek bele abba, hogy ez véletlen baleset volt, majd eltűnik a Janák Kinga csodálatos, irigyelt mágneses tolltartója. A tolltartó című novellából származik a következő mondat, amely a kötet hangulatára általában jellemző: "vannak történetek és közben van sors... a sorsnak saját történetei vannak és saját ideje..." A valóságos események és azok következményei eltávolodnak egymástól időben is, gondolatainkban is. Az ember emlékezik, az emlékek egymást követik nem mindig logikus sorrendben, aztán az ember tervez, s a valóságban nem valósul meg mindaz, amit előre kigondolt (Langyos tej).

Erdős Virág: Eurüdiké

Az írónő novellagyűjteménye a leglehetetlenebb, groteszk helyzetekben érzékelteti, hogy modern világunkban minden a feje tetejére állt, és minden lehetséges. Egészen pontosan a számunkra normális dolgok egy más (természetes) nézőpontból szemlélve elképesztően bizarrnak tűnnek. A hatszáz éves fiatalember ezért nem tudja rávenni az állatokat, hogy a vízözön előtt a légkondicionált bárkába költözzenek, és ezért nem meglepő, hogy Salamon király menyasszonya egy kukában lakik. A nagyon vegyes műfajú és hangnemű írások fikció és valóság, élet és halál mitikus határmezsgyéjén játszódnak. A modern próza kedvelőinek ajánlható  a kötet.

A bejegyzés trackback címe:

https://dfgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr402611555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása