DFG Könyvtára

Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 7:15 - 14:30 Elérhetőség: dfgbibl@citromail.hu Szeged, József A. sgt. 118-120. Telefon: 62/620-180 24. mellék Facebook-on jelölj be!

Októberi ajánló a könyvtár mélyéről

2009.10.15. 11:59 | bgabi | Szólj hozzá!

CSÁTH Géza:

Mesék, amelyek rosszul végződnek
 

Író nemcsak születik, fel is támadhat, legtöbbször, ha a külső körülmények kedveznek neki. Csáth Géza művészete többször is újjáéledt, feltámasztására az első világháború után unokatestvére  -Kosztolányi Dezső-, majd a második világháború előtt Bóka László, legutóbb, a hatvanas évek első felében Illés Endre vállalkozott.

Mindannyrszor baljós világpolitikai események előjelei látszottak időszerűvé tenni novelláinak nyomasztó, hátborzongató atmoszféráját. Csáth Géza novellái szűkszavúan és "tárgyszerűen" szerkesztett alkotások: az elmeorvos-író sebészre valló pontossággal hatol a kamaszlélek mélyére, feltárva a serdülő természetes bájával keveredő kegyetlen és féktelen indulatokat, a felnőtt világ "leképezésének" kiszámíthatatlan  következményeit  (Anyagyilkosság, A kis Emma halála.) Hibátlanul diagnosztizálja az elmebetegség észrevétlen lopakodását és elhatalmasodásának folyamatát (Dénes Imre), az ópiumszívás saját tapasztalatai árán megismert mennyei gyönyörét és pokoli utóhatásait (Ópium). Legkedvesebb írásainak tárgyait a gyermekkorból meríti: meseszerű elemekkel elegyített emlékképek (A varázsló kertje), gyerekszerelmek ábrázolásai formájában (A Vörös Eszti), ámbár a gyermekkor iránti nosztalgiája néha lidércesen kínzó álomvíziók képében ölt novellatestet (A béka). A pályája kezdetén néha leplezetlenül felbukkanó kemény társadalomkritika (Trepov a boncolóasztalon) későbbi műveiből (amelyek között akad önmagához méltatlan lektűr is) el-eltünedezik, "az írás a felületre szorul" - írta hanyatló korszakáról Illés Endre.

Forrás: Legaza Ilona szépirodalmi könyvismertetője

Ha kedvet kaptatok a könyv elolvasásához, akkor megtaláljátok két példányban a könyvtárban a C46-os jelzeten.

A bejegyzés trackback címe:

https://dfgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr451451646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.