DFG Könyvtára

Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 7:15 - 14:30 Elérhetőség: dfgbibl@citromail.hu Szeged, József A. sgt. 118-120. Telefon: 62/620-180 24. mellék Facebook-on jelölj be!

Friss szerzemények az iskolai könyvtárban (4.)

2009.11.28. 15:41 | bgabi | Szólj hozzá!

HAMVAS Béla: KARNEVÁL

„A Karnevál a XX. századi magyar (és bátran mondhatjuk: európai) irodalom egyik legfontosabb regénye, mind a nyelvhez, mind a mítoszhoz való viszonyulása tekintetében a James Joyce utáni regényírás jelentős állomása. Humoros és szellemes, izgalmas és szórakoztató, váratlan fordulatokban gazdag, ugyanakkor mély és elgondolkodtató, önvizsgálatra ösztönző. A regény világa, minden felhőtlennek tűnő könnyedsége ellenére többszörösen összetett (társadalomrajz, groteszk paródia, szimbolikus jelentésréteg), ezért a Karnevál sokféleképp olvasható - a különböző rétegei között azonban tökéletes egyensúlyt és megfelelést találunk. A mű alapmotívuma és egyben legfontosabb szála az önkeresés. Ezzel pedig a Karnevál még egy lényeges funkciót lát el: segít eligazodni a létezés zűrzavarában. Értelmet ad mindazoknak a dolgoknak, amelyek a világban történnek - mindannyiunkkal.” (Danyi Zoltán)

„A Karnevált nem tudtam letenni, s mire befejeztem, már tudtam, hogy a magyar irodalom egyik legérdekesebb regényét olvastam el. Az élvezet forrása a könyv törésmentes, átlátszó, hamisítatlan egysége volt. Minden részlet érezhetően egyetlen célt szolgált, és mégis, ennek a célnak sehol sem lehetett nyomára bukkanni. Mire véget ért a történet, semmivé foszlott a cél is. A tökéletes műalkotásoknak azzal az erényével rendelkezett, hogy miközben egyre igézőbben csalogatott befelé, el is feledtette velem, hogy műalkotásról van szó.” (Földényi F. László)

Forrás: www.ujkonyvpiac.hu/cikkek.asp

A bejegyzés trackback címe:

https://dfgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr371558804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása