DFG Könyvtára

Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 7:15 - 14:30 Elérhetőség: dfgbibl@citromail.hu Szeged, József A. sgt. 118-120. Telefon: 62/620-180 24. mellék Facebook-on jelölj be!

Friss szerzemények az iskolai könyvtárban (5.)

2009.12.06. 17:21 | bgabi | Szólj hozzá!

KRASZNAHORKAI László: Az urgai fogoly

 

Külső tájakon, belső utakon. Egy kelet-ázsiai utazás krónikája ez a könyv. Persze jóval több, mint egyszerű útirajz, hiszen amellett, hogy beszámol egy távoli kultúrával való találkozás lehetségességéről-lehetetlenségéről, folyamatosan szembesít az emberi létezés alapkérdéseivel. Az urgai fogoly nyolc novellája ezért leginkább talán gondolkodói utazásként értelmezhető, akárcsak a könyvben megidézett dantei mű. Abban is hasonlít az Isteni színjátékra, hogy ez az írás is megéri a fáradozást, hogy az olvasó a szerzővel együtt végigjárja-töprengje ezeket az utakat.

 

 

KRASZNAHORKAI László: Háború és háború

A Háború és háború főhőse egy vidéki levéltáros, dr. Korim György, aki munkahelyén váratlanul egy különös kéziratra bukkan. Nem tudni, ki írta a szöveget, a keletkezés idejéről is csak találgatni lehet, de tartalma fokról fokra, egyre jobban rabul ejti Korimot. Négy férfiról van benne szó, akik a világtörténelem különböző fordulópontjain bukkannak föl, hol Krétán, hol Velencében, hol Kölnben, és mindig menekülniük kell a háború, a rombolás elől... Krasznahorkai László ezúttal is mindannyiunknak ismerős, hétköznapi mozzanatokból, aprólékos gonddal elbeszélt cselekvésekből, lelki rezdülésekből építi fel regénye világát. A finoman kidolgozott, indázó mondatok, a talányos események és képek - mint a titokzatos kézirat a könyv hősét - ellenállhatatlanul magukkal ragadják az olvasót.

A bejegyzés trackback címe:

https://dfgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr741578271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása