DFG Könyvtára

Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 7:15 - 14:30 Elérhetőség: dfgbibl@citromail.hu Szeged, József A. sgt. 118-120. Telefon: 62/620-180 24. mellék Facebook-on jelölj be!

Új ajándékkötetek a könyvtárban (1.)

2010.01.09. 17:50 | bgabi | Szólj hozzá!

Péter László: József Attila Szegeden

A József Attila szegedi éveit bemutató tanulmány több mint ötven éve látott eredetileg napvilágot az Irodalomtörténet című folyóiratban. Noha egy-két részlet, adalék vonatkozásában bizonyára elavult, a dolgozat egésze, koncepciója ma is megállja a helyét. A kiváló szegedi irodalomtörténész könyvének épp az az erénye, amit ötven évvel ezelőtt szemére hánytak. Az a fajta tárgyilagosság, amely ideológiától mentesen ítéli meg egy-egy személyiség, folyóirat vagy irodalmi csoportosulás jelentőségét. Tárgyilagossága azonban nem megy az olvasmányosság rovására. Sőt, számtalan kortörténeti érdekességgel szolgál a szerző, Szeged történetének alapos ismeretéről téve bizonyságot.

 

 

 

Péter László: 14 írás József Attiláról

A szerző nyugalmazott egyetemi tanár, közel fél évszázada foglalkozik József Attila költészetével, és több könyve jelent meg adott tárgyban. Ez a kis kötet azon József Attilával kapcsolatos cikkeit tartalmazza, melyekből tíz kifejezetten a centenáriumra íródott, négy pedig korábban, de máig nem került kötetbe. Tekintve, hogy a tanulmányok különböző lapokban jelentek meg, egyik téma szülte a másikat, így néhol néhány bekezdésben ismétlést is találhat az olvasó, de ez sehol sem zavaró . A tanulmányokból megtudhatjuk, milyen a József Attila-kutatás helyzete és mik az aktuális tennivalói, mi köze Kiszombornak a költőhöz, melyik verse jelent meg elsőként nyomtatásban, melyik volt a legkedvesebb dala, hogy makói diákként remek zsengék kerültek ki tollából, és azt is, hogy egyik barátja a sztálinista diktatúra besúgója lett. Több, most kiegészített írás alapját az 1955-ben közölt, és nemrég újra megjelent József Attila Szegeden című tanulmány adja. Ilyen pl. az Orbán Irénék, a Hét cikk egy versről vagy a Szegedi barátai közt Párizsban, melyet fotókkal illusztrálva a Délmagyarország című lap ez év áprilisában közölt. Olvashatunk a Munkások szövegváltozatainak tanulságairól, a csodaszarvasról és József Attila szocializmusáról is. A kötetet az utószó, mutató és a szerző József Attilával kapcsolatos irodalmi tevékenysége produktumainak felsorolása zárja.

A bejegyzés trackback címe:

https://dfgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr931659501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása