DFG Könyvtára

Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 7:15 - 14:30 Elérhetőség: dfgbibl@citromail.hu Szeged, József A. sgt. 118-120. Telefon: 62/620-180 24. mellék Facebook-on jelölj be!

Új ajándékkötetek a könyvtárban (2.)

2010.01.26. 18:35 | bgabi | Szólj hozzá!

Lakshmi Bhaskaran: A forma művészete

Mozgalmak és stílusok hatása a kortárs formatervezésre

A forma művészete című könyvet bárkinek ajánlatos elolvasni, akit érdekel a XX. század formatervezése. Sokan könnyedén beszélnek a formatervezés történetéről, anélkül, hogy megkérdeznék önmaguktól, mennyit is tudnak valójában a témáról. Milyen alapvető mozgalmakat ismerünk? Milyen stílusjegyek különböztetik meg az egyes korszakokat? Kik a kulcsszemélyiségek? A könyv mindezekre a kérdésekre választ ad, és részleteiben mutatja be a XX. századra jellemző formatervezési mozgalmakat.

 

Ted Olsen: A kelták és a kereszténység (Scolar vallástörténet)

Európa ősi lakói évszázadokig harciasságukról voltak ismertek, a kereszténység felvétele után pedig szép számmal kerültek ki közülük békeszerető szentek és jámbor hittérítők. A színes képekkel, grafikákkal és térképekkel illusztrált kiadvány a kelták történelmének legkorábbi ismert eseményeivel veszi kezdetét, a Rómát megsarcoló Brennustól Caesar gall háborúin át Britannia római meghódításáig. Áttekinthetjük ősi (pogány) vallásuk fennmaradt forrásait és tárgyi emlékeit, olvashatunk a druidákról és a kereszténység galliai, britanniai megjelenésének időszakáról is. Az ezt követő fejezetekben megtudhatjuk, hogyan terjedt el az új vallás Britannia és az írek lakta Hybernia területén, megismerhetjük a kelták első vértanúit, és olyan neves hittérítőit, mint Szent Patrick, Szent Columba vagy Canterburyi Szent Ágoston, betekinthetünk Írország ősi kolostorainak életébe és a viking támadások korának eseményeibe is. Az utolsó fejezetben a kelta kereszténység elemeinek és a vele kapcsolatos mítoszoknak a továbbéléséről olvashatunk. A kronológiával, név- és tárgymutatóval záródó kiadványban számos érdekesség bemutatásával, olvasmányos formában kerül interpretálásra a téma, így a laikusok számára is érdekes olvasmányt jelenthet.

Mark Galli: Assisi Szent Ferenc és kora (Scolar vallástörténet)

A katolikus egyház egyik legnagyobb szentjét, Assisi Szent Ferencet (1181-1226) nemcsak a katolikusok, de a protestánsok is tisztelik, napjainkban pedig, mint a zöld mozgalmak egyik nagy kezdeményezőjének, a természetes életmód középkori hirdetőjének, a világbéke apostolának támadt kultusza vallástalan körökben is. Mark Galli kis könyve a legfrissebb kutatási eredmények alapján, de nem tudományosan, hanem mindenkihez szólóan beszéli el Assisi Szent Ferenc életét, úgy mutatva be a szentet, mint izzig-vérig középkori embert, aki - közvetlenül - nem tekinthető modern törekvések anticipálójának, de akinek egészen sajátos, egyedi helye van a középkor kultúrájában. A kis kötetet a szent élete helyszíneinek színes fotói, valamint a kor művészetét bemutató reprodukciók illusztrálják igen gazdagon.

A bejegyzés trackback címe:

https://dfgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr411704455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása