DFG Könyvtára

Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 7:15 - 14:30 Elérhetőség: dfgbibl@citromail.hu Szeged, József A. sgt. 118-120. Telefon: 62/620-180 24. mellék Facebook-on jelölj be!

Könyvajánló - pszichológia (3.)

2010.05.07. 11:14 | bgabi | Szólj hozzá!

Szabó Éva: Szeretettel és szigorral

Az iskolai nevelés problémái a szülők és a tanárok szemszögéből

Szabó Éva könyvében, melyet pedagógusoknak, szülőknek és a tanári pályára készülőknek egyaránt jó szívvel ajánlhatunk, négy könnyen áttekinthető, jól tagolt, beszédes címmel ellátott fejezetben fogalmazza meg az iskolai neveléssel kapcsolatos legfontosabb aktuális kérdéseket. Mi a különbség a képesített és képesítés nélküli tanár között? Mitől jó tanár az, akit szeretnek a gyerekek, és mit tesz másként, akit nem kedvelnek? Hogyan látják a szülők és a tanárok az iskolai nevelés problémáit? Miért tűnik úgy, mintha ellentétes térfélen állnának, holott azonos célért küzdenek? A kérdésfelvetésekre, melyeket már a bevezetőben világosan megjelöl, a szerző gyakorlatiasan, hosszú évek kutatási eredményeinek egyfajta összegzésével próbál megoldást kínálni az "érintett" feleknek, kitűzött célja egyfajta hídverés a presztízsét vesztett tanári pályán lévők és tanítványaik, valamint szüleik között. Külön fejezetben olvashatunk a tanári szerepkövetelmények változásáról, a stressz legjellemzőbb forrásairól a tanári pályán, illetve a társadalmi érintkezés szabályainak változásáról is. A szülők és a pedagógusok együtt, (egy)másért című zárófejezetben bevezet a pedagóguspálya kulisszatitkaiba, rávilágít a hagyományos tanár-szülő kapcsolat hatékony és nem hatékony formáira, és ami a legfontosabb talán hiszen a kiadvány minden egyes része figyelemre méltó megismertet az alternatív együttműködési lehetőségekkel mindvégig figyelembe véve az általánosnak mondható helyzeteket, jóllehet a konfliktushelyzetek típusai iskolánként más és más jellegűek.

A könyvtárban megtalálható a kötet a 370 Sz14-es jelzeten.

A bejegyzés trackback címe:

https://dfgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr621981119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása