DFG Könyvtára

Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 7:15 - 14:30 Elérhetőség: dfgbibl@citromail.hu Szeged, József A. sgt. 118-120. Telefon: 62/620-180 24. mellék Facebook-on jelölj be!

Csontváry-kiállítás Szegeden

2011.10.14. 08:13 | bgabi | Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás programajánló 2011ősz

Október 14-étől december közepéig látható a szegedi Móra-múzeum nagyszabású Csontváry-kiállítása.

Országos jelentőségű tárlat lesz, hiszen a Csontváry-festményeket nagyon régen adta kölcsön a pécsi múzeum, a remekművek legutóbb Törökországban jártak. A negyven alkotás között olyan „nagyágyúk" is érkeznek, mint a Magányos cédrus és a Római híd Mosztárban című festmény. A tárlat megyei lesz, a szentesi múzeumban állítanak ki 14 képet, a többit a szegedi kultúrpalotában láthatja a közönség. A szegedi belépők érvényesek lesznek Szentesre is, a szentesi jegyet pedig beszámítják a szegedi belépőbe

Csontváry Kosztka Tivadar életútja kötődik mindkét Csongrád megyei városhoz. Szentesen egy évig dolgozott gyógyszerészként. Szegeden pedig részt vett az 1879-es nagyárvíz mentési munkálataiban, egyfajta pszichikai sokként hatott rá a tragédia. A pusztulás megrázó élménye is hozzásegíthette Csontváryt, hogy patikus munkáját hátrahagyva a festészetnek szentelje életét. Soha nem felejtette el a zabolátlan vízözön rémképét, visszaköszön a munkáin a rohanó ár, a vízesés, a tenger ábrázolásakor. 

A bejegyzés trackback címe:

https://dfgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr423302017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása