DFG Könyvtára

Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 7:15 - 14:30 Elérhetőség: dfgbibl@citromail.hu Szeged, József A. sgt. 118-120. Telefon: 62/620-180 24. mellék Facebook-on jelölj be!

Segítség a katalógus használatához (1.)

2012.02.10. 08:19 | bgabi | Szólj hozzá!

A könyvtár online katalógusában otthonról is kereshetsz, böngészhetsz!

Elérhető itt: http://94.199.48.18/sziren_1139.htm Megnézheted, hogy a polcon van-e az a kötelező vagy ajánlott olvasmány, amit ki szeretnél kölcsönözni. Rákereshetsz kedvenc szerzőid műveire, hogy megtudd, megvannak-e a suli bibliotékájában vagy egyszerűen csak böngészhetsz kedvedre a könyvtár virtuális állományában.

Nézzük meg együtt a keresőfelületet!

1. A fejlécben a személyes adataid megadásával (a neved és az olvasójegyeden található vonalkódod begépelésével) lekérdezheted a saját kölcsönzéseidet. Magyarul megnézheted, hogy milyen könyv van kint nálad, mi az, amit már esetleg vissza kellene vinni, amit még meg szeretnél hosszabbíttatni.

2. Most nézzük meg, hogy milyen szempontok szerint tudunk keresni az adatbázisban! Egy jó tanács: a 'keresés indítása' mező feletti részt hagyd eredeti állapotában és ne foglalkozz vele! (Zárójelben: egy következő bejegyzésben fogunk ezekkel a kérdésekkel is foglalkozni, ha már kicsit gyakorlottabb leszel az adatbázisban való keresésben! De addig is: hagyd csak a csonkolást kipipálva, akkor is, ha kissé rémisztően hangzik!;-) Na de nézzük a keresést néhány konkrét példán keresztül: 

Vajon a A legyek ura című könyvet ki tudom-e kölcsönözni a könyvtárból?

-Kereshetsz címre: Írd be a 'Főcím' mezőbe a könyv címét! Majd kattints a 'Keresés indítása gombra'

Eredményül kapsz egy 'Találati listának' nevezett oldalt: itt láthatod, hogy van-e az adott könyvből kölcsönözhető példány a könyvtárban: (jelen példában mind az öt kötet kölcsönözhető a műből, az alábbi képen csak az első találatot jelenítettem meg, a képernyőn eredetileg mind az 5 látszik)

-Kereshetsz szerzőre (vagyis a kötet írójára, szerkesztőjére, költőjére stb.) Írd be az 'Elsődleges szerző' mezőbe a mű szerzőjének nevét! (jelen példában: Golding, akinek keresztnevét nem is muszáj bepötyögni...) És ne feledd a 'Keresés indítása' gombot!

-Kereshetsz adott témában a 'Tárgyszó' mező segítségével: Írd be a kiválasztott tárgykör elnevezését! (legyen a példánkban az 'Angol irodalom' a tárgyszó!)

 Az alábbi találati listát kapod: (A könyvtárban 120 db olyan szépirodalmi vagy szakirodalmi kötet van, melynek szerzője angol nemzetiségű vagy témája az angol irodalom.)

3. Az alap keresési funkciók után néhány hasznos tanácsot szeretnék adni:

-a kis -és nagybetűk nem különböznek, ezért mindegy, hogy a tulajdonneveknél használsz nagy kezdőbetűt vagy sem;

-nem fontos végig beírni a keresett szavakat, ha a 'csonkolás' feltétel ki van pipálva;

-'enter'-t is üthetsz a 'keresés indítása' gomb helyett;

-és végül: ha bármilyen kérdésed van, akkor természetesen:

KERESD A KÖNYVTÁROST!

A bejegyzés trackback címe:

https://dfgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr34079475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása